Ernest "Marty" Borgnine krijgt carrièreprijs

De 93-jarige acteur Ernest Borgnine krijgt een carrièreprijs van de SAG, de Screen Actors Guild. Dat heeft de organisatie zelf bekendgemaakt. De prijs wordt op 30 januari volgend jaar uitgereikt.

Volgens SAG-voorzitter Ken Howard heeft Borgnine een "grenzeloze energie" en kan hij een "indrukwekkende lijst met prestaties" voorleggen. "Of hij nu een brutale slechterik, een sympathieke kerel, een complexe leider of een ongelukkige held moet spelen, Ernest Borgnine zette zijn rol altijd met een grenzeloze energie neer, dat is nu nog altijd zijn kenmerk", aldus Howard.

De acteur heeft er een carrière van meer dan 6 decennia opzitten en heeft in totaal in zo'n 200 films of televisieprogramma's meegespeeld.

Zijn carrière kwam op gang na zijn rol als sergeant "Fatso" Judson in de film "From here to eternity" in 1953. Borgnine kreeg drie jaar later een Oscar voor zijn rol in de film "Marty" (foto links) uit 1955, over een 34-jarige beenhouwer (Borgnine) en een lerares (Betsy Blair) die de hoop hebben opgegeven om de liefde te vinden maar dan elkaar ontmoeten. Voor die film kreeg hij ook een BAFTA  en Golden Globe als beste acteur.

De acteur speelde nog in tientallen andere films en televisieprogramma's mee, maar enkel voor "The rabbit trap" in 1959 kreeg hij nog een prijs op het Locarno International Film Festival. Zijn meer recent werk omvat onder andere een gastrol in de serie "ER", de stem van Mermaid Man in "SpongeBob SquarePantse" en de tv-film "A grandpa for christmas" (2007).

Borgnine zal binnenkort te zien zijn in de komedie "Red", waarin ook Bruce Willis, Helen Mirren en Morgan Freeman meespelen. Daarnaast speelde hij ook mee in de recente films "Night club", "Enemy mind" en "Snatched" die dit jaar of begin volgend jaar uitkomen.

De Screen Actors Guild is een zeer invloedrijde vakbond voor acteurs in de Verenigde Staten en heeft bijna 100.000 leden. Sinds 1995 deelt de vakbond ook Awards uit, zowel voor films als televisieprogramma's. De Award Ceremony is een van de grootste filmevenementen in Hollywood. De genomineerden worden voorgedragen door 4.200 leden die willekeurig geselecteerd worden. Alle leden van de Guild kunnen hun stem uitbrengen op de genomineerden.