Geen bloedige foto's meer in Venezolaanse kranten

In Venezuela mogen de nationale kranten een maand lang geen "gewelddadige, bloedige of groteske" foto's meer publiceren. De overheid heeft dat zo beslist op basis van een gerechtelijke uitspraak.

De beslissing van de regering komt er na de publicatie eind vorige week van een foto (foto bovenaan) op de voorpagina van El Nacional, een krant die kritisch is voor de regering van president Hugo Chavez.. Op de foto waren verschillende doodgeschoten jongemannen te zien, opeengestapeld op tafels en op de vloer van een mortuarium in de hoofdstad Caracas. Later verscheen de foto ook nog in een andere krant.

De regering-Chavez reageerde furieus en noemde de foto "pornografische journalistiek". Er werd een onderzoek opgestart om na te gaan of de kranten de wet hebben overtreden door de foto te publiceren. Eergisteren besliste een speciaal hof voor de bescherming van kinderen en jongeren dat de gedrukte pers geen "gewelddadige, bloedige of groteske foto's" meer zou mogen publiceren "die het moreel en de psychologische staat van de kinderen bedreigen, of de foto's nu van misdaden zijn of niet".

De regering besliste daarop om alle soortgelijke foto's een maand lang uit de nationale kranten te verbannen. Op die manier wil ze naar eigen zeggen schoon schip maken met de "onverantwoordelijke journalistiek".

De krant El Nacional beschuldigt de overheid van censuur en zette dat ook met zoveel woorden in de krant. In plaats van waar normaal gezien foto's zouden staan, plaatste de krant twee witte rechthoeken met daarin in het rood het woord "censurado", Spaans voor "gecensureerd" (foto's).

De hoofdredacteur van El Nacional blijft de publicatie van de foto van het mortuarium verdedigen. "De publicatie was bedoeld om de mensen te choqueren, zodat ze op een of andere manier op de situatie (het toenemende geweld in het land, red.) zouden reageren, aangezien de regering niets doet", legde Miguel Henrique Otero uit aan CNN.

De twee kranten twijfelen ook aan de motieven van de regering. Met de aankomende parlementaire verkiezingen in september in zicht vermoeden ze dat het verbod niet zomaar bedoeld is om kinderen te beschermen, maar een manier is om de pers aan banden te leggen en te voorkomen dat er te veel aandacht aan het toenemende geweld in Venezuela wordt besteed.