Griekenland scoort goede punten

Volgens de Europese Commissie is Griekenland op de goede weg om uit de economische crisis te geraken. Ze gaat daarom aan de landen van de eurozone voorstellen een nieuwe schijf van de beloofde noodhulp vrij te maken.

"Griekenland is erin geslaagd een indrukwekkende budgettaire sanering door te voeren tijdens de eerste helft van 2010 en heeft snelle vooruitgang geboekt in de omvangrijke structurele hervormingen die het had aangevat", benadrukt eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn.

Zo daalde het tekort op de begroting de voorbije zes maanden met maar liefst 46 procent en bespaarde de regering Papandreou (foto) ook 19,9 procent op de uitgaven. Ook de hervormingen van de pensioenen, de arbeidsmarkt en de overheidssector verlopen goed, zegt Rehn.

Een combinatie van de financiële crisis en een ontspoorde begroting maakte het de Grieken in de eerste maanden van 2010 knap lastig. Om een domino-effect te vermijden, beloofden de landen van de eurozone en het Internationaal Muntfonds (IMF) 110 miljard euro financiële steun.

Een eerste schijf van 20 miljard werd al overgemaakt. De tweede zal vermoedelijk 9 miljard euro bedragen. Tijdens een ontmoeting op 7 september moeten de betrokken ministers van Financiën het licht wel nog definitief op groen zetten.