iPhonebouwer neemt 400.000 mensen aan

Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat onder meer de iPhone van Apple bouwt, wil in een jaar tijd tot 400.000 nieuwe werkkrachten aannemen. Zo wil het bedrijf de arbeidsvoorwaarden verbeteren.

Foxconn kwam enkele maanden geleden in het nieuws nadat bekend was geraakt dat 13 arbeiders van het bedrijf in enkele maanden tijd zelfmoord hadden gepleegd. Meteen kwamen de slechte arbeidsvoorwaarden onder vuur te liggen.

Zo werken de arbeiders, vaak afkomstig van het Chinese platteland, vaak 12 uur per dag en 6 dagen per week. Het management zou er een militaristische stijl op nahouden. Zo worden groepen arbeiders 's morgens als legereenheden gebrieft.

De zelfmoorden hebben ook een macaber kantje. Een gemiddelde arbeider verdient 230 euro per maand bij Foxconn. Tot voor kort betaalde Foxconn meerdere jaarlonen uit aan de familie van arbeiders die zelfmoord pleegden. Volgens sommigen zouden de vergoedingen jonge arbeiders die ten einde raad zijn, motiveren om zich van het leven te beroven.

"Bouwen aan een schitterende toekomst"

Nu wil Foxconn het tij proberen te keren met de massale indienstneming. Het bedrijf wil dezelfde productie aanhouden, maar wil tegelijkertijd het aantal werkuren per arbeider verlagen. Nu werken er al 900.000 mensen voor Foxconn.

"Met deze indienstnemingen willen we het aantal overuren terugdringen", zegt een Foxconn-woordvoerder. "We willen onze werknemers ook meer vrije tijd geven buiten het werk."

Deze week organiseert het bedrijf in zijn vestiging in Shenzen, waar maar liefst 400.000 mensen werken, een samenkomst van werknemers om "de liefde voor het leven" te vieren, om zo "een schitterende toekomst te bouwen" (foto's).