Kris Peeters is boos op General Motors

De Vlaamse regering is er niet over te spreken dat autobouwer General Motors een makelaar heeft gevraagd om kopers te vinden voor het Opel-terrein in Antwerpen. Er zijn voldoende kandidaat-overnemers voor de fabriek, aldus Vlaanderen.

GM -het moederbedrijf van Opel- heeft zich eerder geëngageerd om een kandidaat-overnemer te zoeken voor de fabriek in Antwerpen. Die wordt met sluiting bedreigd.

Er zouden in totaal zes kandidaten zijn: twee Chinese bedrijven en enkele Europese bedrijven uit andere sectoren dan autoassemblage.

Tegelijk is echter bekendgemaakt dat GM een makelaar heeft verzocht om uit te kijken naar een koper voor de terreinen van Opel in Antwerpen. Dat zou er kunnen op wijzen dat GM niet veel hoop heeft op een eventuele koper.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is boos en begrijpt die reactie van GM niet. Er zijn voldoende ernstige kandidaten om Opel Antwerpen over te nemen, zegt hij. Vlaanderen wil dat GM de voorrang geeft aan werkgelegenheid en het behoud van de activiteiten binnen de fabriek. 

Ann Wittemans van Opel Antwerpen bevestigt dat die informatie maandag is meegedeeld aan het personeel. Namen van mogelijke investeerders worden niet vrijgegeven, benadrukt de woordvoerster. Die worden geheim gehouden om het proces alle slaagkansen te geven.

Maandag is het werk in de Antwerpse autofabriek opnieuw opgestart, nadat de productie vier weken had stilgelegen.

Als er tegen eind september geen overnemer gevonden wordt voor Opel Antwerpen zullen de terreinen vermoedelijk verkocht worden. Het terrein van Opel in de Antwerpse haven zou zo'n 100 miljoen euro kunnen opbrengen.

ABVV is ontstemd over verkoopplannen

Vakbond ABVV is bijzonder ontstemd over het plan van General Motors (GM) om een koper te zoeken voor de Opel-terreinen in Antwerpen.

Vakbondsman Rudi Kennes kondigt aan dat hij morgen tekst en uitleg zal vragen op de ondernemingsraad in Antwerpen en dat hij volgende week hetzelfde zal doen op de Europese ondernemingsraad in Duitsland. "Ik vind dat dit niet kan", zegt hij. "Terwijl er nog een overnemer wordt gezocht, gaat GM al op zoek naar iemand om de terreinen te kopen?"

Luc Van Grinsven van het ACV reageert gematigder. Hij benadrukt dat de focus van de vakbond blijft liggen op het zoeken naar een investeerder en het redden van tewerkstelling en jobs. "Er is in de investeerderswerkgroep meegedeeld dat er een waardebepaling zou gebeuren", zegt Van Grinsven. "Nu blijkt dat er een firma is aangesteld. Dat loopt parallel. Het zoeken naar een investeerder blijft voortgaan."

Havenbedrijf heeft een voorkooprecht

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen beschikt over een voorkooprecht voor de terreinen van Opel Antwerpen, maar benadrukt dat het eerst de zoektocht naar een overnemer alle kansen wil geven. Dat zegt Tine Vandendriessche van het Havenbedrijf.

"De aanstelling van een vastgoedconsultant om een koper te zoeken voor de Opel-terreinen heeft hier toch tot verbazing geleid", zegt Vandendriessche. "Men gaat immers nog tot 30 september op zoek naar een overnemer, en het Havenbedrijf ondersteunt die visie van Vlaanderen. We willen de zoektocht naar een investeerder alle kansen geven en maken onze rechten daaraan ondergeschikt."

Het Havenbedrijf beschikt over een optie tot aankoop, die werd bedongen bij de verkoop van de terreinen in 1965, waarmee de terreinen kunnen worden teruggekocht van General Motors. De haven heeft ook een voorkooprecht - vanuit het Havendecreet - waarop ze al meermaals beroep heeft gedaan om gronden aan te kopen die in privéhanden waren.

"General Motors is op de hoogte gesteld van die optie tot aankoop en het voorkooprecht", zegt Vandendriessche nog. Op de vraag of het Havenbedrijf ook werkelijk wil overgaan tot een eventuele aankoop, wenst ze niet in te gaan. "Die vraag ligt op dit moment niet voor", besluit Vandendriessche, verwijzend naar de termijn waarin een overnemer wordt gezocht.