Open VLD wil nog steeds helpen bij staatshervorming

Open VLD blijft bereid om mee te werken aan een staatshervorming, ook vanuit de oppositie. Maar dan moet er wel meer op tafel liggen dan wat de liberalen "de kiemen voor communautaire onrust" noemen.

Al weken staan de liberalen aan weerszijden van de taalgrens aan de zijlijn toe te kijken hoe zeven andere partijen tot een akkoord proberen te komen. De liberalen lijken veroordeeld tot de oppositie, maar dat betekent voor Open VLD niet dat de partij niet wil meewerken aan een staatshervorming. "We zijn bereid een goede staatshervorming te steunen, desnoods vanuit de oppositie", zegt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

De Vlaamse liberalen willen dan wel meer op tafel zien liggen dan nu het geval is. "Hetgeen nu op tafel ligt, is niet iets dat wij gaan steunen", zegt De Croo. "Een staatshervorming is een middel om voor politieke stabiliteit te zorgen voor een periode waarin je dan de echte problemen kunt aanpakken, zoals vergrijzing en asiel en migratie. Wat nu op tafel ligt, zijn volgens ons de kiemen voor communautaire onrust voor de komende jaren."

De Croo kan bijvoorbeeld niet begrijpen dat de discussie over de financieringswet pas nu begint, "terwijl alles daaraan gekoppeld is". "Hoe men het ook draait of keert, geld is toch de fond van de communautaire spanningen", zegt hij in een interview met De Standaard. Volgens De Croo zullen halfslachige oplossingen de basis vormen voor nieuwe jarenlange communautaire spanningen.

De Croo pleit er daarom voor om voldoende tijd te nemen om tot een goede staatshervorming te komen. Dat zijn partij de vorige regering heeft laten vallen, heeft volgens De Croo alvast tot één ding geleid: de geesten van de Franstaligen zijn volgens hem nu wel gerijpt.