Zuid-Afrikaanse politie schiet betoging uiteen

In Soweto, een zwarte voorstad van de Zuid-Afrikaanse grootstad Johannesburg, heeft de politie rubberkogels en het waterkanon gebruikt om een betoging van stakende ambtenaren uiteen te drijven. Sinds gisteren houden de Zuid-Afrikaanse ambtenaren een staking van onbepaalde duur om een hoger loon af te dwingen.

De betoging in Soweto vond plaats voor een ziekenhuis. Sommige betogers bekogelden de politie met stenen, waarop die chargeerde. Op andere plaatsen in Johannesburg staan stakerspiketten voor de ziekenhuizen die werkwilligen en patiënten verhinderen binnen te gaan.

De ambtenarenstaking in Zuid-Afrika begon gisteren. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 8,6 procent en een extra woonvergoeding van 106 euro. De regering biedt slechts 7 procent en een vergoeding van 75 euro en zegt dat ze niet meer kan betalen. "Het is een keuze tussen de ambtenarenlonen verhogen en de dienstverlening aan de armen en de werklozen op peil te houden" zegt Pretoria.

De vakbonden zeggen dat ze doorgaan met staken tot de overheid hun eisen inwilligt.

Meest gelezen