"Obama is echt wel een christen"

Het Witte Huis heeft nog maar eens benadrukt dat de Amerikaanse president Barack Obama een christen is. Uit een nieuwe peiling blijkt dat het aantal Amerikanen die denkt dat hun president een moslim is, stijgt.

Zijn naam mag dan misschien wat Arabisch klinken, Barack Hussein Obama is wel degelijk een christen. Dat veel Amerikanen denken dat hun president een moslim is, is niet nieuw. Al tijdens de verkiezingscampagne dachten heel wat Amerikanen dat de Democraat geen christen is (foto: een karikatuur van The New Yorker in 2008). Het feit dat zijn vader een moslim was en dat hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht in het overwegend islamitische Indonesië deed hun vermoedens niet echt wegnemen.

Wat wel opvalt is dat het aantal Amerikanen die denkt dat Obama een moslim is aan het stijgen is. Vorig jaar was het iets meer dan een op de 10 tien Amerikanen, nu is het bijna een op de vijf, zo blijkt uit een peiling die de krant The Washington Post publiceerde. Bij Republikeinen is het percentage zelfs hoger: 34 procent. Bovendien weet een derde van de Amerikanen niet welk geloof hij aanhangt.

"Hij is een christen, hij bidt elke dag", verzekerde een woordvoerder van het Witte Huis. De peiling werd afgenomen voordat Obama zijn steun betuigde voor de bouw van een moskee dichtbij Ground Zero, de site van de aanslagen van 11 september in New York. Die kwestie beroert de gemoederen steeds meer in de Amerika. Op 11 september is er een betoging gepland tegen de bouw, waar de Nederlandse anti-islampoliticus Geert Wilders ook aanwezig zal zijn.