Australië stevent af op politieke thriller

Volgens de laatste peilingen stevenen de Australiërs af op de spannendste verkiezingen in een generatie. De huidige socialistische premier Julia Gillard neemt het morgen op tegen de conservatieve kandidaat Tony Abbott.

Morgen zijn er vervroegde verkiezingen in Australië. In juni werd de socialistische premier Kevin Rudd door zijn eigen partijgenoten afgezet. Zijn populariteit was immers de voorbije maanden drastisch geslonken, zowel binnen de partij als daarbuiten. Rudd werd verweten beslissingen te nemen zonder rekening te houden met anderen. Zijn beslissing om een bocht van 180 graden te maken in een dossier over een milieutaks viel ook niet in goede aarde. Julia Gillard nam het roer van hem over en werd zo de eerste vrouwelijke premier van Australië.

Ze besloot om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Aanvankelijk behield ze een grote voorsprong op haar conservatieve uitdager Tony Abott, maar de voorbije weken daalde haar voorsprong zienderogen. Een peiling geeft beide partijen nu ongeveer 50 procent van de stemmen. Volgens analisten verwijten kiezers Gillard dat ze Rudd te hard opzij heeft geschoven. Dat zal haar zeker pijn doen in de deelstaat Queensland, de thuishaven van Rudd.

Abott heeft zijn toon ook wat bijgesteld.Terwijl hij in het begin van de campagne vooral het nieuws haalde met vrouwonvriendelijke uitspraken, is hij nu nog maar amper op een fout te betrappen. De conservatieve leider -een geoefende triatleet- zal 36 uur non-stop campagne voeren.

Krokodil kiest alvast voor Gillard

Gillard kan alvast wat moed putten uit de keuze van de krokodil Dirty Harry. Net als Paul de octopus wist hij de finale van het wereldkampioenschap voetbal correct te voorspellen, dus besloot men opnieuw een beroep te doen op het visionaire reptiel.

Onder de karikaturen van Gillard en Abott werden twee dode kippen gehangen. Dirty Harry -5 meter lang en met een gewicht van 720 kg- besloot zijn tanden te zetten in de kip onder Gillard. Net als de meeste kiezers moest hij toch lang twijfelen voor hij een keuze kon maken.