Britten herdenken Churchills "so few"

In Londen is met een ceremonie de 70e verjaardag herdacht van een historische toespraak die voormalig premier Winston Churchill tijdens de "Battle of Britain" in het parlement had voorgelezen. Ondanks de zware bombardementen kon Churchill het Britse moreel toen hooghouden.

De tekst van de toespraak werd op straat voorgelezen bij de "War Rooms", de ondergrondse bunker vlakbij de ambtswoning van de premier waar Churchill het grootste deel van de oorlog heeft doorgebracht. Een kleine groep veteranen van de Battle of Britain was aanwezig.

Met de woorden "never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few" verwees Churchill toen naar de kleine Britse luchtmacht die in de zomer en herfst van 1940 de veel grotere Duitse Luftwaffe op afstand kon houden.

De verliezen waren enorm en het was niet echt "their finest hour", maar de RAF hield stand en de Luftwaffe kreeg niet de controle over het luchtruim over het Kanaal waardoor een Duitse invasie vermeden werd.

Voor sommigen  was de "Battle of Britain" het begin van de ommekeer in de oorlog. Hoe dan ook werd de Duitse aanval voor het eerst in de oorlog tot staan gebracht. Ondanks alle ellende had de breedsprakerige Churchill het Britse moreel hoog gehouden. De bevrijding van Europa was toen echter nog veraf.