Gigantische oliepluim in Golf van Mexico

Nieuw wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat er in de Golf van Mexico een onderzeese oliepluim ronddrijft die langzamer afbreekt dan was aangenomen. De oliepluim is 35 kilometer lang en 200 meter breed, en bevindt zich op een diepte van 1.100 meter.

De wetenschappers gebruikten een duikboot om de oliepluim op te sporen. Aanvankelijk was gezegd dat de oliepluim aan het afbreken was, maar volgens de wetenschappers is dat schijn omdat de olie niet meer zichtbaar is.

Waarom de pluim moeilijker wordt afgebroken dan verwacht, durven de onderzoekers niet te zeggen. Mogelijk heeft het koudere water onder de waterspiegel invloed op de werking van microben die de vlek moeten afbreken. "Microben zijn soms net tieners", stelt een onderzoeker. "Soms doen ze iets wel, soms niet. De microben zijn zeer selectief in hoe ze de olie verwerken."

De oliepluim komt uit het lek dat in april ontstond, toen het boorplatform Deepwater Horizon van BP ontplofte en zonk. De olie op grote diepte kan zware gevolgen hebben voor het visbestand., want daar leven vooral schaaldieren en kleine vissen. Die zijn van belang om grote vissen dieper in de oceaan te helpen overleven.