Harry Potter wordt een universiteitsvak

Vanaf dit academiejaar kunnen studenten aan de Britse universiteit van Durham kiezen voor het vak "Harry Potter and the Age of Illusion". De lessen gaan over de zevendelige reeks over de tovenaarsleerling Harry Potter, geschreven door J.K. Rowling.

Wie gedacht had goocheltrucs en vlieglessen op een bezem te krijgen, komt wel van een kale reis thuis. Tijdens de cursus worden de boeken in hun sociaal-culturele context geplaatst en wordt onderzocht naar de verklaring voor het succes van de boeken. Daarbij wordt ook nagegaan wat de relevantie van de Harry Potter-boeken is in het onderwijs.

De cursus is bedoeld voor studenten psychologie, pedagogie en opvoedkunde. Andere thema's die uit de boeken worden gehaald, zijn vooroordelen en intolerantie, groepsdruk, burgerzin, de idealen van het ouderschap en de remarketing van Groot-Brittannië dankzij de boekenreeks. Ongeveer 70 studenten zouden zich al ingeschreven hebben voor de lessen.

Wereldwijd zijn meer dan 40 miljoen Harry Potter-boeken verkocht. Het eerste boek verscheen in 1997, het laatste in 2007. De boeken en het succes van de boeken is al vaker het onderwerp geweest van eindwerken van studenten over de hele wereld.