Hervatting vredesgesprekken Israël-Palestijnen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (rechts) en de Palestijnse president Mahmud Abbas (links) gaan weer rechtstreeks met mekaar praten. Dat hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Europese Unie bevestigd.

De twee partijen zijn ingegaan op een uitnodiging van het zogenaamde Kwartet dat toeziet op het vredesproces in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland.

Netanyahu en Abbas zullen mekaar op 2 september in Washington ontmoeten. Ook de leiders van Egypte en Jordanië worden uitgenodigd. Een dag eerder zitten ze samen met de Amerikaanse president Barack Obama.

Het einddoel is een oplossing te vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen, dat al meer dan zestig jaar aansleept.

Volgens de Europese Unie kan er binnen het jaar een deal worden bereikt. De Unie spoort beide partijen aan om tot dan niet te provoceren in woord en daad.

De voorbije maanden werd er indirect onderhandeld door VS-gezant George Mitchell. De laatste rechtstreekse gesprekken hadden plaats in 2008, voor de verkiezingen die Netanyahu aan de macht brachten.