Pakistan aanvaardt hulp van aartsrivaal India

Pakistan heeft besloten om de "bijzonder welkome" hulp van India te aanvaarden na de rampzalige overstromingen van de afgelopen weken. Aartsvijand India had vorige week vrijdag 5 miljoen dollar noodhulp aangeboden.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi liet tijdens een interview op de Indiase televisie weten dat Pakistan het aanbod aanvaardt. "Het initiatief van India is bijzonder welkom", aldus Qureshi.

India en Pakistan trachten sinds enkele maanden opnieuw betere diplomatieke relaties aan te knopen. De verhouding tussen beide landen is al sinds de onafhankelijkheid van Pakistan gespannen. De relaties tussen de buurlanden bereikten opnieuw een dieptepunt na de aanslagen in Mumbai. Die waren het werk van Pakistaanse moslims.

De Verenigde Staten hadden er bij Pakistan op aangedrongen om de noodhulp van het buurland te aanvaarden en de bevolking geen slachtoffer te laten worden van de rivaliteit.

"Een tsunami in slow motion treft Pakistan"

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft intussen tijdens een speciale Algemene Vergadering opgeroepen om meer hulp te sturen naar Pakistan. Ban riep de vergadering bijeen na zijn bezoek aan het door overstromingen geteisterde land. De secretaris-generaal is nog altijd onder de indruk van de ellende die hij met zijn ogen heeft kunnen vaststellen. "Pakistan wordt getroffen door een tsunami in slow motion", vertelde hij aan de VN-vertegenwoordigers in New York. De Zuid-Koreaan riep de wereld op meer te doen voor Pakistan. De VN denkt dat er zo'n 360 miljoen euro nodig is om de ergste nood te lenigen. Ongeveer de helft daarvan is al toegezegd. Maar er is meer nodig, aldus de secretaris-generaal.

"Maak u geen illusie. Dit is een ramp op wereldschaal die een test is van de internationale solidariteit", liet Ban Ki-moon nog verstaan. Met de vergadering wil de VN de ernst van de zaak doen inzien en lidstaten overtuigen dat er eerder vandaag dan morgen actie moet ondernomen worden. Ook de Verenigde Staten dringt aan op snelle actie. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton kondigde alvast aan dat de Amerikaanse hulp wordt opgetrokken tot 150 miljoen dollar. "We praten hier vaak in de VN  over de nood aan een meer menselijke verbond op deze planeet. Het wordt tijd dat we de daad bij het woord voegen", sprak ze de vergadering toe.

De Verenigde Staten vrezen bovendien dat de watersnood de invloed van de moslimextremisten zal doen stijgen, zeker als de hulp achterwege blijft. De regering van president Zardari was al niet populair bij de Pakistanen, maar de gebrekkige hulpverlening is voor de extremisten een unieke kans om duidelijk te maken aan de bevolking dat zij wel met hen begaan zijn. "Als we falen dan is alle vooruitgang die onze regering heeft geboekt in de pijnlijke strijd tegen het terrorisme voor niets geweest. We mogen niet toelaten dat deze catastrofe een kans wordt voor de terroristen", trad de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi zijn Amerikaanse collega bij.

EU belooft meer hulp

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) beloofde in naam van de Europese Unie om de steun aan Pakistan te verhogen naar 140 miljoen euro. Ons land is immers voorzitter van de Europese Unie. De Belgische bijdrage bedraagt 6 miljoen euro. De deelnemers aan de vergadering namen bij consensus een resolutie aan waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen om het land "volop steun en bijstand" te verlenen bij zijn pogingen "om de gevolgen van de overstromingen te beperken".

Die overstromingen zijn echter nog lang niet voorbij in Pakistan. Een vijfde van het land staat nu onder water en er worden nog meer regens verwacht. Het wassende water heeft honderdduizenden huizen vernield en hele oogsten vernield. 4,6 miljoen Pakistanen zijn nu dakloos en bovendien hangen besmettelijke ziektes door het gebrek aan hygiëne en proper water als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de getroffen bevolking.

Inmiddels lanceert het Consortium 12-12 een nationale campagne voor Pakistan, met een enkel rekeningnummer: 000-0000012-12.