Premie voor aanbrengen werknemer bij NMBS

De NMBS looft een premie van 500 euro bruto uit aan werknemers die een kandidaat aanbrengen voor een paar moeilijk invulbare beroepen. Ondertussen raakte ook bekend dat de lonen van de bazen van de spoorwegen zijn gestegen.

In de privé-sector loven bedrijven wel meer premies uit, maar het is voor het eerst dat dat gebeurt in een overheidsbedrijf. Bij de NMBS gaat het onder meer over informatici en technici.

Agoria, de federatie van de technologische industrie vindt dat niet kunnen. "Wij vinden dat eerder ongepast. Iedereen weet dat er tekorten zijn inzake technische beroepen. Een echt probleem bestaat er als er te weinig vis in de vijver aanwezig is. Dan is het niet door meer voer of door meer aas in de vijver te werpen dat je meer vis zal halen", zegt Paul Soete van Agoria.

"De NMBS wordt daarenboven gefinancierd met belastingsgeld en wij vinden het niet echt fair dat een onderneming van dat type dergelijke technieken gebruikt", zegt Soete

Lonen spoorbazen gestegen

Ondertussen raakte ook bekend dat de lonen van de drie bazen van de spoorwegen vorig jaar tussen de 5 en de 8 procent zijn gestegen. Elk van de drie heeft een bruto jaarloon van bijna 500.000 euro.

De loonsverhoging is vooral te wijten aan de indexstijging en in mindere mate aan de resultaten die werden geboekt. Voor die bonussen wordt de stiptheid van de treinen meegeteld. Maar sinds 2009 scoren de spoorwegen daarin ondermaats. Bovendien begon dit jaar ook bijzonder slecht met de treinramp in Buizingen. De oppositie vindt dat de nieuwe minister van Overheidsbedrijven het spel volgend jaar hard moet spelen. Want dan beginnen de onderhandelingen over nieuwe contracten.