Vastgoedprijzen weer op kruissnelheid

In de eerste helft van 2010 werd elk type vastgoed duurder. Daarmee is de kleine daling van 2009 al helemaal goedgemaakt. Vooral bouwgronden werden, voornamelijk door de stijging in Brussel, fors duurder.

Bouwgronden negeerden de dalende trend in 2009 en werden ook in 2010 al 14 procent duurder. Dat cijfer wordt wel opgesmukt door Brussel. Daar werden in het eerste semester van 2010 de gronden bijna 57 procent duurder. Ook het Waalse Gewest zet zijn inhaalbeweging voort. Terwijl in Vlaanderen de bouwgronden "maar" 5,4 procent duurder werden, werden Waalse gronden 11 procent duurder.

In België daalden vorig jaar alleen de prijzen van huizen en villa's. Voor villa's is die prijsdaling in 2010 al uitgewist en huizen werden zelfs weer enkele procenten duurder dit jaar. De prijsstijgingen waren iets groter in Vlaanderen dan in Wallonië. Een gemiddeld Vlaams huis kost vandaag 188.630 euro. Voor een villa betaalt u gemiddeld 336.943 euro.

Ook de prijsstijging bij appartementen laat zich vooral in Vlaanderen zien. Daar werden appartementen in 2010 al 5,5 procent duurder. In Wallonië bleven de prijzen nagenoeg stabiel. De duurste appartementen staan in West-Vlaanderen door de dure kustappartementen. Het goedkoopste Vlaamse appartement vindt u in Antwerpen.

Nog enkele opvallende gegevens:

  • Duurste gemeente: Sint-Pieters-Woluwe
  • Goedkoopste gemeente: Florenville
  • Duurste Vlaamse gemeente: Sint-Martens-Latem
  • Goedkoopste Vlaamse gemeente: Ronse
  • Duurste Vlaamse provincie: Vlaams-Brabant
  • Duurste Waalse provincie: Waals-Brabant
  • Alleen in de provincie Luxemburg werden de bouwgronden goedkoper (-5 procent)