Viktor Bout kan uitgeleverd worden aan VS

In Thailand heeft een hof van beroep ingestemd met de uitlevering aan de VS van de Russische vermoedelijke wapenhandelaar Viktor Bout, de "handelaar in de dood". Daarmee is een uitspraak van een lagere rechtbank naar de prullenmand verwezen.

Het hof vond dat Bout zich met criminele activiteiten heeft ingelaten en stipuleerde dat de uitlevering binnen de drie maanden moet gebeuren. Er is geen beroep mogelijk. Rusland had de vrijlating van de 44-jarige Bout gepleit, aanvoerend dat er geen bewijzen zijn dat de man een wapenhandelaar zou zijn.

De 42-jarige Bout is een vroegere luchtmachtofficier van het Sovjetleger die zakenman is geworden en die een tijd in Oostende heeft geresideerd. Hij werd op 6 maart 2008 in een hotel in Bangkok gearresteerd na in een val van Amerikaanse agenten te zijn gelopen. Zij hadden zich uitgegeven voor leiders van de Colombiaanse guerrillabeweging Farc die raketten en raketwerpers zouden kopen.

Washington wil Bout berechten voor terrorisme en beschouwt hem als een van de grootste wapenhandelaars ter wereld. Bout riskeert levenslang.

Bout stond model voor het personage dat door de Amerikaans acteur Nicolas Cage is neergezet in de film "Lord of War" (2005). Hij kreeg in het Westen de bijnaam "handelaar in de dood", omdat zijn naam in verband wordt gebracht met wapenleveringen sinds meer dan vijftien jaar aan landen in Afrika, Zuid-Amerika, Afghanistan, de taliban en Al Qaeda.