12-jarige meisjes krijgen gratis vaccin

Alle meisjes van 12 krijgen vanaf dit schooljaar een gratis vaccin toegediend tegen baarmoederhalskanker. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gezegd. De huisartsen reageren enthousiast op de maatregel.

De Vlaamse meisjes uit het eerste jaar van het secundair onderwijs zullen in september eerst een folder meekrijgen met meer informatie. Daarna kunnen ze zich, als ze dat willen, laten vaccineren door het CLB of door een arts naar keuze.

Het vaccin werd tot nog toe gedeeltelijk terugbetaald, maar die federale maatregel had weinig succes. "In de leeftijdsgroep 12 tot 15 jaar is nu 40% van de meisjes gevaccineerd", zegt Marc Arbijn van Volksgezondheid. "We vaccineren nu ook al tegen hepatitits B via de scholen en meer dan 90% gaat daarop in. We denken dat dat ook met dit vaccin het geval zal zijn."

Meisjes die het vaccin krijgen voor een eerste seksueel contact zijn beschermd tegen zo'n 70 procent van de baarmoederhalskankers. De Vlaamse huisartsenvereniging reageert enthousiast.