"Ze mogen ontploffen, met veel plezier"

Het zit er bovenarms op tussen Graaf Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist en Toerisme Vlaanderen. Lippens neemt het niet dat de organisatie een kaart op de site heeft gezet waarop Vlaanderen onafhankelijk lijkt.

Eerder deze week ontstond commotie over een kaartje op de website "Fabulous Flanders" van Toerisme Vlaanderen, dat Brussel afbeeldt als Vlaamse stad - dus niet als afzonderlijk gewest - en Wallonië lijkt voor te stellen als buurland België.

"Ik vraag mij af of hun onderbroeken dezelfde kleur hebben als de manier waarop ze een deel van Vlaanderen willen kleuren." Tenzij Toerisme Vlaanderen het kaartje alsnog aanpast, wil burgemeester van Knokke Leopold Lippens dat zijn collega-kustburgemeesters alle samenwerking met Toerisme Vlaanderen stopzetten. "We leven van toeristen en niet van Toerisme Vlaanderen", zegt Lippens. "Ik aanvaard dit niet en ga niet met dat spelletje meespelen. Voor mij mogen ze ontploffen, met veel plezier."

De "goede banden" met Toerisme Vlaanderen doorknippen, is volgens Patrick De Klerck van het Kustburgemeestersoverleg niet aan de orde. De voorzitter wil het probleem wel aansnijden bij het volgende overleg met de kustburgemeesters, over een tweetal weken. Hij zal zijn collega's dan voorstellen "een strenge brief naar Brussel te sturen", met de vraag alsnog stappen te ondernemen. Want "we willen niet de indruk geven dat Walen niet langer hun vakantie bij ons mogen doorbrengen", besluit hij.