Gestolen Van Gogh toch niet gevonden

Een schilderij van Vincent van Gogh dat zaterdagmorgen was gestolen uit een museum in Cairo, is nog steeds niet terecht. Eerder was gezegd dat het was teruggevonden op de luchthaven van de Egyptische hoofdstad.

Het schilderij hing in het Museum Mahmoed Khalil, dat een van de rijkste collecties van Europese moderne kunst in het Midden-Oosten bezit. Volgens de Egyptische minister van Cultuur Faroek Hosni was het bij klaarlichte dag gestolen, maar daarna teruggevonden in de luchthaven. Even later moest hij zijn eigen mededeling herroepen. "Een medewerker heeft een fout gemaakt", klonk het.

De politie heeft de beelden van beveiligingscamera's van het museum opgevraagd, maar kennelijk werkte het beveiligingssysteem al een hele tijd niet meer. Slechts 7 van de 43 camera's werkten naar behoren, en ook het alarmsysteem deed het niet.

In de Egyptische havens en luchthavens zijn maatregelen genomen opdat het schilderij het land niet zou kunnen verlaten.

Het schilderij werd in 1978 al eens gestolen, maar kort daarna teruggevonden. Een jaar later werd een duplicaat voor 43 miljoen dollar (bijna 34 miljoen euro) verkocht in Londen, waardoor er in Egypte een discussie op gang kwam of het teruggevonden schilderij wel het echte was.