IMF wil Pakistan te hulp snellen

Het Internationaal Muntfonds is bereid om Pakistan bij te staan bij de huidige watersnood. Het fonds wil de voorwaarden voor een aantal kredieten versoepelen.

Pakistaanse onderhandelaars zijn op weg naar New York, waar ze niet enkel met afgezanten van de Verenigde Staten en de VN gaan praten, maar ook met het Internationaal Muntfonds (IMF).

Het IMF is bereid om de voorwaarden voor een krediet van 10 miljard dollar aan Pakistan te versoepelen. Dat was al twee jaar geleden toegezegd, maar de uitwerking kwam niet echt van de grond omdat Pakistan voor de crisis al moeite had om te voldoen aan de strenge voorwaarden. Het IMF wil het krediet nu soepeler toekennen.

Intussen heeft ook de NAVO beslist om hulp naar Pakistan te brengen en te verdelen. Daartoe zullen schepen en vliegtuigen van de alliantie worden ingezet. Een deel van de luchtbrug zal via Afghanistan gaan waar de NAVO tegen de taliban en Al Qaeda vecht.

Er wordt immers gevreesd dat de talibanrebellen zouden profiteren van de ontreddering van Pakistan, net nu het leger van dat land de eigen taliban naar de Afghaanse grens aan het dringen was.

Water bereikt nu ook zuiden van Pakistan

Intussen heeft de watermassa nu ook het zuiden van Pakistan bereikt. Daar zijn nu opnieuw 150.000 mensen op de vlucht voor het wassende water. Ze proberen zoveel mogelijk vee en bezittingen mee te nemen, maar dat lukt niet altijd. Ook dreigt opnieuw een deel van de oogst vernietigd te worden.

Het Consortium 12-12 is een nationale hulpcampagne gestart voor Pakistan met het gemeenschappelijke rekeningnummer 000-0000012-12.

Meest gelezen