Iran start eerste kerncentrale op

In het zuiden van Iran bij de stad Bushehr hebben Iraanse en Russische autoriteiten de eerste kernreactor van Iran officieel in gebruik genomen. Nucleaire brandstof wordt vanaf vandaag in de reactor geladen. Rusland heeft de bouw van de reactor begeleid en zal die ook verder uitbaten.

De reactor in Bushehr kan zo'n 1.000 megawatt produceren en zou over een half jaar op kruissnelheid moeten draaien. Het Internationaal Atoomagentschap heeft de nucleaire brandstof, die verzegeld was, vrijgegeven. Die wordt vanaf vandaag in de reactor geladen.

Het Westen is erg wantrouwig over de kernreactor op Iraanse bodem. Het vreest dat Iran werkt aan een atoombom. De regering in Teheran blijft erbij dat de bouw van kernreactoren in het land enkel "burgerlijke" doeleinden heeft. Zeker de Verenigde Staten willen dat Iran afziet van zijn nucleaire programma en leggen het land strenge sancties op.

De ceremonie werd bijgewoond door Russische afgevaardigden. Russische bedrijven hebben middelen en kennis verleend voor de bouw van de reactor. Zij gaan ook verder de productie van elektriciteit begeleiden en het nucleaire afval helpen verwerken. Het kernafval zal ook naar Rusland worden gebracht.

Op verschillende andere plaatsen in het land worden nog meer nieuwe kerncentrales gebouwd.