Oprichter WikiLeaks gezocht voor verkrachting

Het Zweedse gerecht heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de Australiër Julian Assange (foto), de oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks. Hij zou vorige week seksueel geweld hebben gebruikt tegen twee Zweedse vrouwen.

WikiLeaks draait op computers in een schuilkelder in Zweden. Vorige week zou Assange in de Zweedse stad Enköping een vrouw hebben verkracht en tegen een andere vrouw zou hij seksueel geweld hebben gebruikt.

Het gerecht weet niet waar Assange op dit moment is, maar heeft naar eigen zeggen voldoende aanwijzigingen om een opsporingsbevel uit te schrijven. Via de Twitterpagina van WikiLeaks heeft Assange wel al laten weten dat de aanklachten "nergens op gebaseerd" zijn.

WikiLeaks kwam afgelopen maand nog in het nieuws toen op de website 92.000 documenten over de oorlog in Afghanistan werden gepubliceerd.