Regisseur-provocateur Schlingensief is dood

De Duitse theatermaker Christoph Schlingensief (49), die bekend stond als de grootste provocateur van het Duitstalige theater, is overleden. In mei was een opera van hem nog te zien in Brussel.

Schlingensief, die zowel cineast als toneel- en operaregisseur was, was een van de meest controversiële figuren uit de Duitse cultuurwereld. Als cineast werd hij berucht met zijn Duitslandtrilogie rond neofascisme, die hevige reacties losweekte.

Daarna werkte hij vooral voor het toneel en de opera. In mei was zijn opera "Via Intolleranza II" nog te zien in Brussel, waarbij hij zijn blik richtte op Afrika. Schlingensief was al ziek (hij had longkanker) toen hij aan het project werkte. Hij zei dat het werk voor hem "een harde strijd" was geweest.

Meest gelezen