Steun voor geestelijken in Scherpenheuvel

In Scherpenheuvel hebben zo'n 1.200 mensen hulde gebracht aan geestelijken die zich elke dag inzetten voor anderen. De dankbetuiging was een initiatief van een aantal politici uit verschillende politieke partijen. Volgens hen maakt het onderzoek naar pedofilie in de Kerk onterecht alle geestelijken verdacht. Maar sommige slachtoffers van misbruik vinden de viering ongepast.

De opkomst was groot voor de dankviering waarin hulde werd gebracht aan alle geestelijken die "geen fouten" hebben gemaakt.

De politici die deze bijeenkomst organiseerden veroordelen het seksueel misbruik door geestelijken en hielden voor de slachtoffers een minuut stilte maar, zo zeggen ze, de Kerk is meer dan pedofilieschandalen alleen.

Sommigen vonden de viering echter ongepast. "Ik vind het anderzijds zeer schrijnend dat er al een dankbetuiging is voor priesters, die in de achttien jaar dat wij met slachtoffers bezig zijn binnen de Kerk, waarvan op een paar uitzonderingen na nog geen enkele ons is komen steunen," zegt priester Rik Devillé van de werkgroep mensenrechten in de Kerk.