Wint Labor verkiezingen in Australië?

In Australië ligt de regerende sociaaldemocratische Laborpartij van premier Julia Gillard (foto) op kop bij de parlementsverkiezingen. Het verschil met de conservatieve uitdager is echter te nipt om zeker te zijn.

De peilingen hadden een nek-aan-nekrace voorspeld en die is er ook gekomen.

Volgens onvolledige resultaten zou de sociaaldemocratische regeringspartij van premier Julia Gillard (foto) net iets meer stemmen hebben dan het conservatieve blok van haar uitdager Tony Abbott (kleine foto). 

Het verschil is echter te klein om van een overwinnaar te spreken en dus blijft het nog even wachten om zeker te zijn wie de volgende jaren Australië gaat leiden.

Julia Gillard schoof twee maanden geleden haar partijgenoot Kevin Rudd opzij als premier. Ze werd zo de eerste vrouwelijke eerste minister van Australië. Rudd was niet populair als premier en de Laborpartij vreesde in de oppositie te belanden door het beleid van Rudd.  Gillard schreef vervroegde verkiezingen uit, maar het is nog niet zeker of dat dus winst gaat opleveren.

Volgens de Australische media zou het land wel kunnen afstevenen op een "hung parliament", want in enkele sleutelstaten zoals Queensland en New South Wales zou het conservatieve blok wel meer zetels wegkapen.