Wyclef Jean mag geen presidentskandidaat zijn

De kiescommissie van Haïti heeft de kandidatuur van zanger Wyclef Jean voor de presidentsverkiezingen geweigerd. Hij heeft niet regelmatig genoeg in het land gewoond, oordeelt de commissie. Wyclef Jean legt zich neer bij de beslissing.

De 40-jarige Wyclef Jean mag zich geen kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen. Hij woonde de afgelopen vijf jaar niet regelmatig genoeg in Haïti, een wettelijke voorwaarde. Van de 34 kandidaten heeft de kiescommissie er 15 geweigerd.

De voormalige rapper van The Fugees, die vorige week nog solo optrad op de Antiliaanse Feesten in Hoogstraten, legt zich neer bij de beslissing. "Ik ben altijd een ambassadeur voor mijn land geweest, en ik zal dat ook blijven", zegt hij. "Ik ga niet akkoord, maar ik aanvaard de beslissing. Ik roep mijn aanhangers ook op om deze ontgoocheling vredevol te verwerken."

"Ook al oordeelt de commissie dat ik geen inwoner van Haïti ben, mijn thuis is waar mijn hart is, en mijn hart zal altijd in Haïti zijn", zegt Jean.