"Einddoel blijft Vlaamse onafhankelijkheid"

In Steenstraete bij Ieper zijn zo'n 5.000 radicale Vlaams-nationalisten samengekomen voor de jaarlijkse IJzerwake, dat is de radicale afsplitsing van de IJzerbedevaart. "Een onafhankelijke staat is meer dan ooit het doel", klonk het.

Bijna 10 jaar geleden splitste de IJzerwake zich af van de traditionele IJzerbedevaart aan de IJzertoren in Diksmuide die volgende week plaatsvindt. De radicale vleugel kon zich niet langer vinden in de meer zachte koers en de nadruk op de vredesboodschap en besloot een meer radicale versie te starten bij het monument van de gebroeders van Raemdonck in Steenstraete.

Al enkele jaren lokt de IJzerwake meer volk dan zijn gematigde tegenhanger. Dit jaar zijn er zo'n 5.000 Vlaams-nationalisten afgezakt naar Steenstraete. In zijn toespraak had IJzerwake-voorzitter Wim De Wit het over historische tijden. "Nog nooit kozen zo veel Vlamingen voor een radicale, Vlaams-nationale partij. Een onafhankelijke Vlaamse staat moet meer dan ooit het doel zijn." Hij riep alle Vlaamse partijen op om een front te vormen.

Maar als de onderhandelingen over een staatshervorming opnieuw mislukken moet men conclusies trekken. "Dan is nog maar eens het bewijs geleverd dat België totaal onbestuurbaar is en dan rest er maar 1 conclusie , stop die komedie en splits de boel!", klonk het strijdvaardig.