Amerikaan vlucht uit aandelenmarkt

In de Verenigde Staten hebben kleine investeerders dit jaar massaal aandelen verkocht, goed voor 33,12 miljard dollar. Onzekerheid over het economische herstel drijft hen naar veilige beleggingen zoals obligaties.

Als dit tempo doorgaat zou het wel het eens de grootste vlucht uit aandelen kunnen worden sinds de jaren 80, met uitzondering van 2008 toen de wereldwijde financiële crisis toesloeg. Dat blijkt uit cijfers die de New York Times kon inkijken. Sinds 2007 willen veel gewone Amerikanen geen aandelen meer kopen. Aandelen kopen was nochtans jarenlang de normaalste zaak van de wereld.  Zeker sinds de jaren 90 zijn er massaal aandelen gekocht op de beurs. Ongeveer de helft van de bevolking bezit er aandelen. In Europa ligt dat percentage een stuk lager.

De crisis blijft echter wonden slaan. Het prille economische herstel lijkt maar weinig Amerikanen te overtuigen aandelen te kopen, wel integendeel. Ook al boeken heel wat bedrijven opnieuw winst, de Amerikaan lijkt zijn zin voor risico te verliezen. "Normaal gezien zou er nu zo'n 10 tot 20 miljard dollar naar aandelenmarkten moeten vloeien. Wat we nu zien is heel abnormaal", laat investeerder Brian Reid weten in de krant.

Terug naar de jaren 30?

Lange tijd werden aandelen beschouwd als een veilige belegging met een hoog rendement, maar de financiële crisis heeft blijkbaar diepere wonden geslagen in het beleggingsgedrag van de Amerikaan dan eerder werd aangenomen. Amerikanen kopen nu massaal obligaties. Uit de cijfers blijkt dat vooral de laatste maanden aandelen werden verkocht, als reactie op de sombere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie.

Het zal nog jaren duren voor het echt duidelijk wordt of de Amerikaan zijn beleggingsgedrag grondig heeft gewijzigd. Na het barsten van de dotcom-zeepbel in 2000 werden ook massaal aandelen gedumpt, maar vrij snel vond men de weg terug naar de beurs. In de jaren 30 was de situatie anders. De depressie deed toen de Amerikanen decennia wegblijven van de beurs.

Meest gelezen