Arrestatiebevel oprichter WikiLeaks ingetrokken

Het Zweedse gerecht heeft het arrestatiebevel tegen de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks ingetrokken. Julian Assange werd verdacht van verkrachting, maar blijkbaar zijn er (voorlopig) te weinig bewijzen.

Volgens hoofdaanklaagster Eva Finne wordt de 39-jarige Australiër niet langer verdacht. "Ik denk niet dat er een reden is om hem te verdenken van verkrachting", aldus Finne. Gisteren werd hij officieel in beschuldiging gesteld van verkrachting. Twee vrouwen waren vrijdagavond naar de politie gestapt met hun verhaal. Volgens hen zijn ze aangerand en verkracht door Assange in de buurt van Stockholm. De politie doet nog wel onderzoek naar de beschuldiging.

Assange ontkende de aantijgingen in een e-mail aan de Zweedse media. Hij was afgelopen week in Zweden om zijn werk te bespreken. Assange is wel vaker in het land, omdat WikiLeaks voor een deel draait op computers in een schuilkelder in Solna bij Stockholm. Ook in ons land zijn er servers van WikiLeaks. "Waarom deze beschuldigingen nu opduiken, is een interessante vraag", aldus Assange.

Onlangs publiceerde de klokkenluiderspagina tot onvrede van het Amerikaanse ministerie van Defensie tienduizenden pagina's geheime Amerikaanse militaire documenten over de oorlog in Afghanistan. Daarmee heeft hij zich op zijn zachts gezegd niet populair gemaakt bij inlichtingendiensten.