Reuzen lokken 800.000 mensen naar Antwerpen

In Antwerpen zijn de afgelopen dagen meer dan 800.000 mensen komen kijken naar het spektakel met de reuzenmarionetten van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. Vandaag picknickten de Duiker en de Kleine Reuzin in het Park Spoor Noord en maakten ze een laatste wandeling.

De reuzen waren eerder al te gast in Nantes, de thuisbasis van Royal de Luxe, in Santiago in Chili en in Berlijn. In elke stad zoeken de theatermakers inspiratie in de lokale geschiedenis. In Antwerpen verwijst het verhaal van de reus die zijn hand zoekt naar de legende van de  ontstaansgeschiedenis van de stad.

Waar de gigantische poppen opduiken is geheim, al worden er wel tips gegeven. Vrijdagmiddag kwam de Duiker boven water in de oude havendokken. Hij vond zijn hand terug aan het Museum aan de Stroom.

In het weekend moest hij nog op zoek gaan naar zijn nichtje, de Kleine Reuzin, die ergens in de stad was. "Klein" is trouwens relatief: ze is vijf meter hoog, de Duiker is bijna dubbel zo groot.

De Kleine Reuzin was vrijdagochtend al te zien, maar haar wandeling in de wijk het Eilandje verliep niet zonder hindernissen. Door een mechanisch defect moest ze haar wandeling staken. Toch dook ze later op de dag opnieuw op: ze legde een deel van het parcours af in een bootje.

Zaterdag ontwaakte de Kleine Reuzin op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen. De Duiker bracht de nacht door op het Sint-Jansplein, waar hij zijn nichtje ontmoette. Beide reuzen sliepen vannacht op het plein en brachten de laatste dag van het weekend door met elkaar, in het gezelschap van duizenden bewonderaars. Na een picknick in Park Spoor Noord trokken ze richting Kattendijkdok. Daar lag een boot op hen te wachten, waarmee ze de Scheldestad verlieten.