Gesprek Danneels-slachtoffer Vangheluwe op tape

Kardinaal Godfried Danneels heeft geprobeerd om het seksueel misbruik door bisschop Roger Vangheluwe geheim te houden. Dat blijkt uit een gesprek dat Danneels had met het slachtoffer van Vangheluwe. De krant De Standaard publiceert vandaag de neerslag daarvan. Het slachtoffer had het gesprek opgenomen en heeft de tape aan het gerecht gegeven.

Op 8 april was kardinaal Danneels aanwezig bij een ontmoeting tussen bisschop Vangheluwe (kleine foto) en de neef die dertien jaar lang door de bisschop was misbruikt. Tijdens die bijeenkomst drong de neef aan op het ontslag van zijn oom.

Vandaag publiceert De Standaard een transcriptie van de ontmoeting tussen Danneels en het slachtoffer (Vangheluwe en de familieleden van het slachtoffer waren pas enkele minuten later aanwezig bij het gesprek).

Volgens de krant gaf het slachtoffer de toestemming om de inhoud van zijn gesprek met Danneels te publiceren. Hij wilde hiermee naar eigen zeggen bewijzen dat hij zijn oom-bisschop nooit om geld heeft gevraagd, maar dat hij alleen zijn ontslag wilde.

Uit de transcriptie van het gesprek blijkt dat de kardinaal actief deelgenomen heeft aan het gesprek en wel degelijk meer gezegd heeft dan wat hij op 24 april op zijn persconferentie liet uitschijnen. "Er is van mijnentwege nooit maar een schijn van een poging ondernomen om de zaak in de doofpot te stoppen of er de mantel van de geheimhouding over te gooien... Het doel van de bijeenkomst was dat ik vooral zou luisteren", luidde het toen.

Uit de opnames blijkt ook dat Danneels weinig medeleven toont met het slachtoffer, maar vooral bezorgd is om het imago van de kerk en bisschop Vangheluwe. Zo zou hij hebben geprobeerd de zaak geheim te houden tot Vangheluwe een jaar later met pensioen zou gaan.

De gerechtelijke overheden zijn ook in het bezit van de opnames. Maar of ze Danneels op basis hiervan ook in verdenking kunnen stellen, valt nog af te wachten. 

Meest gelezen