Beklaagden "Casa Pia"-zaak zwaar gestraft

In de Portugese hoofdstad Lissabon heeft een rechtbank alle zeven beklaagden in de "Casa Pia"-affaire schuldig bevonden. Ze stonden terecht voor kindermisbruik in een overheidsinstituut waar wezen en jongeren met moeilijkheden werden opgevangen. Zes beklaagden krijgen een celstraf.

De beklaagden, zes mannen en een vrouw, hebben jarenlang kinderen geronseld en misbruikt in het overheidsweeshuis Casa Pia (het "vrome huis"), in Lissabon. Bij de veroordeelden zijn onder meer de bekende TV-presentator Carlos Cruz (midden op foto), de voormalige diplomaat Jorge Ritto en chauffeur Carlos Silvino van het weeshuis, de sleutelfiguur van de bende.

Toen de zaak in 2002 aan het licht kwam, ging er een schokgolf door Portugal.

Meer dan 800 getuigen zijn aan het woord gekomen tijdens het proces, de langstlopende rechtszaak uit de Portugese geschiedenis. De beklaagden kregen forse straffen. Zes van hen kregen celstraffen tussen 5 en 18 jaar.

Er liepen honderden klachten tegen hen in verband met verkrachting en misbruik van 32 jongens die in de jaren 90 verbleven in Casa Pia. Carlos Silvino heeft honderden keren jongens misbruikt en zou ze ook tegen betaling hebben uitgeleend aan andere mannen, onder wie Carlos Cruz. De zeven beschuldigden zijn tot op het einde hun onschuld blijven volhouden. "Dit is een van de  meest monsterlijke gerechtelijke dwalingen in de geschiedenis van Portugal", zegt Carlos Cruz.

Meest gelezen