Barroso: "Incident rond De Gucht is gesloten"

Voorzitter José Manuel Durão Barroso van de Europese Commissie (links op foto) neemt geen maatregelen tegen zijn Commissaris van Handel Karel De Gucht (rechts) na diens gecontesteerde uitspraken over de joodse lobby in de VS en praten met joden over het conflict in het Midden-Oosten.

"Omdat Karel De Gucht voorzitter Barroso van het nodige verzekerd heeft, beschouwt de voorzitter het incident als gesloten", zegt woordvoerder Olivier Bailly van de Europese Commissie.

Naar aanleiding van het begin van nieuwe vredesonderhandelingen over het Midden-Oosten liet De Gucht zich vorige week pessimistisch uit in "De Ochtend" op Radio1, vooral dan over de slaagkansen van die onderhandelingen, die worden geleid door de VS.

"Onderschat niet de vat die de joodse lobby heeft op de Amerikaanse politiek", zei De Gucht. "Onderschat ook niet wat de mening is - nog los van de lobbying die gebeurt - van de doorsnee jood buiten Israël. Daar is inderdaad een geloof - ik kan het moeilijk anders doen dan zo te omschrijven - bij de meeste joden dat zij gelijk hebben. Geloof is iets wat je moeilijk met rationele argumenten kan bestrijden (...) en het is dus niet gemakkelijk om zelfs met een gematigde jood een rationeel gesprek te hebben over wat zich in het Midden-Oosten ontrolt. Dat is een bijzonder emotionele aangelegenheid."

Joodse gemeenschap verbolgen

Het Forum der Joodse Organisaties in ons land reageerde vorige week ziedend in Joods Actueel en had het over "eenzijdige uitspraken van de heer De Gucht die kunnen worden geïnterpreteerd als stigmatiserend voor de joodse gemeenschap". Volgens het Forum zou De Gucht er "in het belang van het vredesproces beter aan doen om zich de eerste jaren niet meer in het conflict te mengen, net zoals men hem indertijd vroeg zich niet te mengen in de politiek van Congo. Dat zou de beste bijdrage zijn die hij aan de oplossing van het conflict kan bieden."

Het Joods Europees Congres eiste dan weer onmiddellijke excuses van De Gucht voor "gevaarlijke antisemitische uitspraken".

In een reactie zei De Gucht dat hij "geenszins de bedoeling had de joodse gemeenschap te beledigen of te stigmatiseren" en dat de opmerkingen die hij maakte "op een manier zijn geïnterpreteerd die ik niet bedoeld heb".

Maar dat kon de gemoederen niet bedaren. Gisteren had de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zelfs het ontslag van Karel De Gucht geëist.

In Le Soir vroeg de voorzitter van het Franstalige Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België (CCOJB), Maurice Sosnowski, aan Barroso om De Gucht "hier en nu" te ontslaan wegens opruiende uitlatingen. Sosnowski noemt de uitspraken van De Gucht "onaanvaardbaar" en "antisemitisch".

Meest gelezen