"Klant is koning, maar wet is keizer"

Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, reageert erg boos op het feit dat een grote meerderheid van de uitzendkantoren allochtone kandidaten uitsluiten, zoals bleek uit een undercoverreportage in Volt. Hij wijst ook met een beschuldigende vinger naar de politiek.

Volgens een undercoverreportage van het Eén-programma Volt (foto's) gaan zes van de acht uitzendkantoren in op de vraag van werkgevers om allochtone kandidaten uit te sluiten. "De klant is koning", was onder meer te horen.

"De klant is koning, de wet is keizer", reageert De Witte in "De ochtend" op Radio 1. "Wat mij vooral choqueert, is dat de zwartepiet dapper wordt doorgeschoven als het woord verantwoordelijkheid valt."

Volgens De Witte houdt het geen steek om de schuld door te schuiven naar de bedrijven. "De uitzendsector moet de bedrijven simpelweg duidelijk maken dat dit niet kan, dat dit verboden is door een Europese richtlijn, de Belgische wet en een Vlaams decreet. De uitzendkantoren moet de bedrijven ook duidelijk maken dat ze daar niet aan meewerken, dat ze "een verantwoordelijke actor zijn in de samenleving".

Het stoort De Witte ook dat het management van de uitzendkantoren de schuld in de schoenen schuift van de basis, van de jonge uitzendconsulentes die volgens hen niet zo goed weten hoe ze daarmee moeten omgaan. "De verantwoordelijkheid gaat van de basis tot aan de top", aldus een boze De Witte. 

Dat de uitzendsector zelf belooft het probleem aan te pakken en "de rotte appels eruit te halen", vindt De Witte allerminst geloofwaardig. "Er wordt hier al jaren over gepraat, voortdurend doet de sector alsof ze het probleem onder controle heeft, maar de eerste de beste test bewijst dat dat niet zo is", fulmineert De Witte. "Men spreekt van een rotte appel, maar drie kwart van de mand is rot. Dit is geen klein probleempje, dit is een essentieel probleem."

Volgens De Witte is controle dan ook de enige efficiënte aanpak van deze overtredingen van de wet. "Maar de minister van Werk rekent op de zelfregulering van de sector en onderneemt niets. We zien wat zo'n aanpak oplevert: 6 op de 8 uitzendkantoren gaan lustig door met discrimineren. Dit is werkelijk onaanvaardbaar. Er is op zich niets mis met zelfregulering, maar controle op die zelfregulering is echt niet te veel gevraagd."

"Ik treed wél duidelijk op"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) ontkende in "De ochtend" dat hij niet zou optreden. "In 2009 hebben we het aantal inspecties verhoogd en overtredingen worden vervolgd en bestraft", zo maakt hij zich sterk. "Zo heb ik een aantal vergunningen van onbepaalde duur tijdelijk gemaakt en andere uitzendkantoren heb ik verplicht om de discriminatie ongedaan te maken."

Muyters heeft naar eigen zeggen al contact opgenomen met de sector en met hen het probleem bekeken. "De wetgeving is sluitend, maar het loopt dus fout op de werkvloer: bedrijven vragen om discriminatie, het uitzendkantoor gaat erop in, dus we moeten daar het probleem aanpakken."

Zelf mogen zijn diensten niet undercover controles uitvoeren -"daar heb je een bijzondere opsporingsmethode voor nodig"-, maar Muyters is wel blij dat de sector zelf beslist heeft om een extern bedrijf in te schakelen dat undercover gaat om in de uitzendkantoren de overtredingen op te sporen. "Zo weet elk bedrijf en elk uitzendkantoor dat discriminatie niet wordt aanvaard, noch door de sector noch door de minister van Werk."

Meest gelezen