Premies voor dakisolatie vervijftigvoudigd

Het aantal uitgekeerde subsidies voor dakisolatie is de laatste 6 jaar bijna vervijftigvoudigd. In 2003 kreeg de Vlaamse overheid 1.265 premie-aanvragen voor dakisolatie binnen, dit jaar zijn het er al ruim 61.000.

Elk jaar is er een budget van 40 miljoen euro voor dakisolatiepremies. Dankzij de premies en fiscale aftrek recupereert iemand meteen 60% van de aankoopprijs van het materiaal, het overige bedrag wordt de eerstkomende jaren gerecupereerd door lagere energiekosten voor gas en elektriciteit. De Vlaamse overheid hoopt dat tegen 2020 650.000 daken zijn geïsoleerd.

Ondanks de spectaculaire stijging blijven nog veel woningen slecht geïsoleerd. Vooral huurwoningen zijn energievreters omdat de huurders, noch de verhuurders, de moeite willen nemen om de woningen beter te isoleren. "Huurders gaan weinig zelf investeren en kennen ook vaak de weg niet naar leningen en premies om isolatiewerken te financieren," zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A).

Eandis start nu een proefproject en zal zelf 500 daken van huizen op de privémarkt isoleren, die gehuurd worden door gezinnen met een laag inkomen. Ook de verhuurders zullen gestimuleerd worden met premies of via de sociale verhuurkantoren. De kantoren zouden voor een bepaalde periode de verhuurders een gegarandeerde huurprijs geven als ze hun woning isoleren.

Sociale woningen te weinig geïsoleerd

Naast de privémarkt wil minister Van den Bossche ook de sociale woningmarkt aanpakken. Europa legt de lidstaten immers strenge normen op wat betreft isolatie van woningen. Op vraag van minister Van den Bossche heeft de Vlaamse maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) de voorbije jaren 108.000 van de 140.000 sociale woningen doorgelicht om na te gaan of de Europese normen gehaald worden. 

Daaruit blijkt dat de helft van die woningen niet voldoen aan de Europese minimumnormen. Zo heeft 45% van de huizen geen dubbel glas, dakisolatie of centrale verwarming. Om de huizen te isoleren volgens de minimumnormen is volgens de sociale huisvestingsmaatschappijen 2,4 miljard euro nodig. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) belooft budget vrij te maken binnen haar portefeuille om de bestaande sociale woningen beter te isoleren.

Meest gelezen