Ludo Van Campenhout stapt uit Open VLD

De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout stapt uit Open VLD, maar blijft schepen in de Antwerpse coalitie. Ook al blijft Open VLD zelf in het college, de wegen van de partij en de schepen scheiden toch. Van Campenhout behoudt zijn bevoegdheden.

Ludo Van Campenhout leeft al lange tijd in onmin met zijn partij, voornamelijk in het dossier van de Oosterweelverbinding. Zo schaarde Van Campenhout zich ten tijde van het referendum achter de tunneloptie van burgemeester Patrick Janssens (SP.A), terwijl zijn partij voor de Langer Wapper koos.

De beslissing van de Vlaamse regering om voor een tunnel te gaan, dreef de spanning tot het uiterste. De Antwerpse Open VLD besloot prompt om uit het Antwerpse college te stappen, Van Campenhout weigerde echter zijn schepenambt af te staan. Daarop kwam het tot een interne crisis binnen de Antwerpse afdeling, met de aanstelling van twee bemiddelaars, onder wie voormalig nationaal voorzitter Bart Somers.

Intussen heeft Open VLD beslist om toch in de meerderheid te blijven. Maar Van Campenhout heeft die beslissing niet afgewacht en verlaat de partij. Hij zal nu als onafhankelijke zijn schepenambt uitvoeren.

Open VLD is niet van plan om de bevoegdheden van Van Campenhout op te eisen, zegt zijn collega schepen Luc Bungeneers. "Uiteraard mag hij zijn bevoegdheden behouden, het is niet de partij die beslist of er bevoegdheden afgenomen worden, dat is de bevoegdheid van het schepencollege", zo zegt hij. Van Campenhout is schepen van Stadsontwikkeling, Sport en Diamant.

"Goed dat er duidelijkheid is"

Ludo Van Campenhout heeft zelf nog geen commentaar gegeven bij zijn beslissing, anderen binnen Open VLD deden dat wel. "Het is nooit leuk om van iemand afscheid te nemen waar je zo lang mee hebt samengewerkt", vertelt Annick De Ridder aan Belga. "Maar ik denk wel dat Ludo na de uitgebreide gesprekken van de voorbije dagen een weloverwogen beslissing heeft genomen."

Axel Polis, voorzitter van Open VLD Groot-Antwerpen, noemt het vertrek van Van Campenhout "een catharsis" voor de partij. "Anderzijds schept dit toch ook een beetje duidelijkheid. Ik denk dat Ludo de afgelopen maanden al deels niet meer met zijn hoofd bij onze partij was. De nieuwe situatie creëert voor ons duidelijkheid om op een andere manier naar de toekomst te werken."

Ook nationaal voorzitter Alexander De Croo vindt het goed dat "er nu duidelijkheid is en iedereen weet waar hij staat". "Op die manier zijn de voorwaarden gecreëerd om als eendrachtige Antwerpse Open VLD op te bouwen naar de verkiezingen van 2012."

Meest gelezen