"Een film en een producent worden gegijzeld"

De Nieuw-Zeelandse premier John Key (foto groot) wil de overheid laten bemiddelen in het conflict tussen de filmproducenten van het tweeluik "The hobbit"en de Nieuw-Zeelandse acteursvakbonden. "Ik zou me ernstig zorgen maken als de productie naar het buitenland wordt verplaatst", legt Key uit.

Vorig maand riep de Internationale Federatie van Acteurs (FIA) nog alle acteurs op om niet te spelen in "The Hobbit" uit solidariteit met Nieuw-Zeelandse collega's, die onder slechte voorwaarden zouden moeten werken.

Producent Peter Jackson (foto klein), zelf Nieuw-Zeelander, is het niet eens met de vakbonden. Hij denkt dat ze vooral leden wil werven. Jackson vreest ook dat als "The hobbit" niet in Nieuw-Zeeland kan worden gedraaid, de productie zal verhuizen of zelfs helemaal niet meer doorgaat.

Premier John Keys wil nu bemiddelen, want "één bepaalde film en één producent in het bijzonder worden gegijzeld". Hij vindt dat het niet kan dat "The hobbit" het doelwit is van eisen van de vakbond.

"The hobbit" kent de ene tegenslag na de andere. Door de financiële problemen bij medefinancier en studio MGM werd de productie al verschillende keren voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit resulteerde in mei in het opstappen van regisseur Guillermo del Toro, waardoor de productie nog altijd zonder regisseur zit.