"Geef ons de Opel-fabriek en we doen het zelf"

De christelijke vakbond ACV wil dat GM de fabriek en de gebouwen voor een symbolische euro verkoopt aan Vlaanderen. De socialistische vakbond wil liever zelf gaan praten met de twee overgebleven kandidaten. Alleszins plannen ze samen enkele acties in samenwerking met andere Europese vakbonden.

"Geef ons die fabriek als regio", is de boodschap van Walter Cnop van het ACV aan het management van General Motors. Volgens het ACV heeft GM nooit echt moeite gedaan om een investeerder voor de fabriek te vinden. "We zullen daar zelf wel industriële activiteiten proberen te ontwikkelen. Trek er hier onderuit, je moet daar niet te veel geld voor vragen. Neem uw maatschappelijke verantwoordelijkheid en geef ons die fabriek voor een symbolische euro. We zullen zelf zorgen voor onze toekomst."

In een persmededeling stelt de vakbond ook dat het management van GM de werknemers "een rad voor de ogen heeft gedraaid" en noemt dit "schandalig". Het ACV wil dat "zo snel mogelijk de reconversie wordt mogelijk gemaakt": General Motors moet de fabriek en de terreinen verkopen voor een symbolische euro om nieuwe activiteiten te kunnen ontwikkelen. Het ACV vindt dat GM zo "zijn maatschappelijke schuld" moet betalen.

"Er was wel een aanbod"

De socialistische vakbond ABVV zegt dat het management van GM liegt als het stelt dat er geen overnemer is gevonden. Volgens Rudi Kennes was er wel degelijk 1 zekere investeerder, nl. een Aziatische groep. "Maar GM heeft het aanbod van de Chinese investeerder geweigerd", zegt Kennes. De vakbond blijft bij de eis "om met beide investeerders te blijven praten" (een Amerikaanse investeerder had ook nog interesse getoond, red.).

Het ABVV vindt dat het plan van het ACV, om zelf de fabriek te kopen en industrie te ontwikkelen, ook kan gevolgd worden. "Het is niet het een of het ander", zegt Kennes. "Maar we denken wel dat het noodzakelijk is dat we zelf vaststellen of deze investeerders die auto's willen komen maken, uit het proces stappen of niet."

Europese acties

De vakbonden plannen enkele Europese acties omdat ze vinden dat de fabriek in Antwerpen nooit een echte kans heeft gehad. "We gaan het personeel in alle Europese fabrieken inlichten dat het ongehoord is wat GM met Antwerpen wil doen." Welke acties volgen, wordt deze namiddag nog beslist.

De vraag is of de andere Europese vestigingen wel oor zullen hebben naar de noodkreten van Antwerpen. De Duitse vakbonden willen geen grote acties meer, dus resten enkel kleinere acties.

Agoria wil autosector behouden

Agoria, de federatie van de bedrijven in de metaal- en de IT-sector, vraagt dat de Vlaamse overheid de terreinen van Opel in Antwerpen overneemt. Ze moet er dan automobielactiviteiten behouden.

De sluiting van Opel Antwerpen is een slag voor de autosector in België, maar Agoria merkt op dat hier nog altijd 75.000 mensen in die sector werken. Een aantal toeleveringsbedrijven hebben zich volgens de federatie al voorbereid op een vertrek van Opel en leveren nu ook toe aan andere fabrieken van dat merk in Europa.