"Misschien had ik dit al eerder moeten doen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat het overleg met de zeven partijen niet meer vooruit ging, maar achteruit en dat het dus geen zin had voort te onderhandelen. PS-boegbeeld Paul Magnette zegt dan weer dat De Wever liegt als hij beweert dat de Franstaligen op eerdere beloften teruggekomen zijn.

In Terzake zei De Wever dat hij doorkreeg dat de zaken helemaal niet de goede kant uitgingen toen hij vrijdag met PS-voorzitter Elio Di Rupo een balans opmaakte van het werk van de highlevelgroep en de koninklijke bemiddelaars. Het werd duidelijk dat men ter plaatse bleef trappelen in verband met de kinderbijslag, BHV en de gezondheidszorg en dat men zelfs achteruitging, dat alles problematisch bleef. De financieringswet had daar veel kunnen goedmaken, maar het bleek dat het maximum dat voor de Franstaligen aanvaardbaar was, ver onder de wensen van de N-VA bleef.

Er is nu weinig vertrouwen om nog door te gaan, zo geeft De Wever toe, maar het had geen zin om te blijven zitten op de carrousel tot men ziek wordt en eraf valt. Daarom heeft De Wever nu aan de noodrem getrokken en als hij ergens spijt van heeft, dan is het dat hij dat niet al vroeger heeft gedaan.

Geen grote staatshervorming

Dat hij nu de zwartepiet toegespeeld krijgt, was te verwachten, zo zegt De Wever, en de demonisering van zijn persoon in de Franstalige media is al langer bezig. Het is bovendien niet terecht te zeggen dat wat nu op tafel ligt, een fundamenteel pakket is: het gaat om 6 tot 7 miljard euro en een staatshervorming met weinig structurele veranderingen, weinig beleidsmogelijkheden en geen enkele financiële verantwoordelijkheid. En om dat laatste is het De Wever altijd te doen geweest, daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt. Een staatshervorming waarbij alleen maar middelen en bevoegdheden worden overgeheveld zonder financiële verantwoordelijkheden, zou de zaken alleen maar erger maken.

Volgens De Wever moeten de deelstaten na de hervorming de helft van de eigen middelen kunnen innen en beheren. Dat is nu al het geval in elke gemeente van het land en dus moeten ook de deelstaten dat kunnen. Die 50 procent is al een compromis, zo zegt hij, want in het programma van de N-VA staat dat het 100 procent zou moeten zijn. 

De bal ligt nu in het kamp van de koning, maar als die De Wever zou vragen om een bepaalde rol te spelen in het vervolg van de onderhandelingen, dan is hij daar toe bereid, maar dan zonder de beperkingen die de laatste weken waren opgeworpen, zo zei hij nog.

"De Wever liegt"

PS-boegbeeld Paul Magnette zei in Terzake dat hij hoopt dat opnieuw onderhandelen mogelijk is, maar hij vreest dat het niet gemakkelijk zal worden. Wat er nu gebeurd is, was immers onverantwoord en heeft het vertrouwen lelijk geschonden, zo zei hij.

De Franstaligen van nu zijn niet meer de Franstaligen van 2007, zei Magnette, en ze hebben al heel veel toegevingen gedaan en veel voorstellen. Bovendien is het niet waar dat de Franstaligen teruggekomen zijn op eerder gedane beloften in verband met de kinderbijslag of de arbeidsmarkt. Als De Wever dat beweert, dan liegt hij, aldus Magnette.

De Franstaligen vrezen volgens Magnette wel dat De Wever misschien niet echt tot een akkoord wil komen. "Op het einde van een fase, krabbelt N-VA altijd terug".

Hoe het nu verder moet, moet men aan diegenen vragen die alles hebben opgeblazen, zegt Magnette, die alle formules wil openhouden maar stelt dat de problemen hoe dan ook hetzelfde zullen blijven , met welke partijen men ook onderhandelt.