"Onderhandelingen zijn zo dood als een pier"

Bart De Wever wil tegen vandaag een duidelijk antwoord of een deel van de personenbelasting naar de deelstaten wordt overgeheveld. Maar de Franstalige partijen negeren zijn deadline. Een overzicht van de krantencommentaren.

De onderhandelingen zijn dood, zo dood als een pier. Ze moeten alleen nog worden begraven. Het Laatste Nieuws heeft het over de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering. We staan nog altijd bij dezelfde kernvraag als op 14 juni, de dag na de verkiezingen en die vraag luidt als volgt: is de N-VA bereid én in staat om een compromis te sluiten. Het antwoord is nog altijd niet definitief geweten. Voorlopig is het "neen". De N-VA is daartoe niet bereid of niet bekwaam, in te vullen naar believen.

La Libre Belgique vult in : de N-VA is niet "capable". De N-VA kan geen compromis sluiten. Haar agenda is niet : een werkbare oplossing voor België, maar de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Met minder zal de N-VA nooit tevreden zijn en intussen heeft De Wever de onderhandelingen kunnen krijgen waar hij ze wou: in de totale impasse als bewijs dat niets meer werkt in België.

Het is niet alleen de N-VA, gaat Het Nieuwsblad verder. Ook die andere grote overwinnaar van de verkiezingen, de PS, kan of wil niet. Als de onderhandelingen falen, is dat in de eerste plaats een falen van de 2 hoofdrolspelers: De Wever en Di Rupo. Liesbeth Van Impe vergelijkt ze met kinderen op de speelplaats die elkaar voortdurend beloeren.

Voor Het Belang van Limburg is 2007 helemaal terug . Ook toen herhaalden de Franstaligen om de haverklap dat ze een akkoord wilden en kwam er helemaal geen akkoord. Een groot probleem volgens Eric Donckier is dat de PS niet alleen durft onderhandelen met de N-VA. De PS verschuilt zich achter CDH en Ecolo en waarom? Omdat de PS intern verdeeld is. Je hebt mensen als Demotte die meer fiscale autonomie voor Wallonië wel zien zitten, maar dat botst met de Brusselaars zoals Charles Picqué en Philippe Moureaux, die beseffen zeer goed dat Brussel zijn eigen boontjes heel moeilijk zelf kan doppen. Di Rupo moet beslissen, maar hij durft zijn Brusselse federatie niet tegen de haren in strijken.

De Standaard legt de bal in het kamp van de Franstaligen. Wat de Vlamingen vragen, is nodig om een efficiënt en verantwoord beleid te kunnen voeren, zowel in de deelstaten als op federaal niveau. De hefbomen om dat mogelijk te maken, liggen al lang klaar. Wie ze nu nog altijd niet wil gebruiken, die wil geen akkoord. Guy Tegenbos vreest dat de Franstaligen meer bezig zijn de zwarte piet voor de mislukking naar de Vlamingen door te schuiven - vooral dan naar de N-VA - in plaats van naar een oplossing te zoeken.

Tegenover dat Franstalige front zal een Vlaams front hard nodig zijn, waarschuwt Gazet van Antwerpen. De Franstaligen zijn volop bezig de N-VA de schuld te geven van de mislukking in de hoop Bart De Wever volledig te isoleren. Paul Geudens hoopt dat CD&V, S.PA en Groen! niet in die val trappen.