"The original bad chick" stierf 40 jaar geleden

Precies veertig jaar geleden stierf Janis Joplin. Ze was de tweede rockdode in nauwelijks drie weken tijd: de muziekwereld had nog maar net afscheid genomen van Jimi Hendrix. Beide rockiconen hadden een jaar voordien op Woodstock gestaan en stierven op hun 27e aan een overdosis.

Janis Joplin werd geboren in een Texaanse middenklassefamilie en voelde zich van in haar vroege jeugd al een buitenbeentje.

"The original bad chick", zo omschrijft de Belgisch-Amerikaanse zangeres Beverly Jo Scott haar. Scott toert momenteel met het programma "Planet Janis", geïnspireerd door haar voorbeeld en "muzikale grote zus".

Joplin was als jong meisje al aangetrokken tot zwarte muziek, vooral blues. Ze was "een blanke vrouw die zong als een zwarte", volgens Scott. In 1966 sloot ze zich aan bij Big Brother and The Holding Company, de groep waarmee ze een jaar later haar grote doorbraak zou beleven op het Monterey Pop Festival. In deze periode zong ze "Piece of my heart", "Down on me" en "Summertime", haar versie van de klassieker van Gershwin.

Het succes en de daarmee gepaard gaande stress deed Joplin naar drank en drugs grijpen, al was haar verslaving eigenlijk al veel eerder begonnen. "Maar ze was niet alleen het schreeuwende dronken meisje", zegt BJ Scott. "Ze was ook goed opgeleid, ze schilderde. Ze verborg haar verlegenheid achter het masker van het meisje met de grote mond".

In 1968 splitte Big Brother and The Holding Company. Joplin trad een tijdje op met The Kozmic Blues Band, waarmee ze in 1969 ook op Woodstock stond. Niet veel later vormde ze haar laatste groep, The Full Tilt Boogie Band. Met die band was ze bezig aan het album "Pearl" toen ze op 4 oktober 1970 bezweek aan een overdosis heroïne.

"Mercedes Benz" en "Me & Bobby McGee", enkele van Joplins bekendste nummers, werden zes weken na haar dood uitgebracht. "People, whether they know it or not, like their blues singers miserable. They like their blues singers to die afterwards", had ze zelf gezegd. 

Janis Joplin, eigenzinnige blueszangeres en vrouwelijke pionier in de overwegend mannelijke rockwereld van de sixties, overleed, net als een reeks andere rocksterren (Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones, Kurt Cobain), op haar 27e.