"Wil om tot akkoord te komen moet er zijn"

Volgens PS'er Jean-Claude Marcourt, de co-voorzitter van de highlevelgroep over de financieringswet, liggen nu alle elementen op tafel om tot een akkoord te komen. Maar dan moet de wil daarvoor wel aanwezig zijn.

"Op tafel liggen alle elementen die tot een akkoord kunnen leiden", zegt Marcourt op de RTBF-radio. "We hebben allemaal toegevingen gedaan, maar uiteraard is de laatste stap de moeilijkste. (...) Ik denk dat het mogelijk is. Nu moeten we de wil hebben om tot een akkoord te komen."

Net als alle Franstalige partijen fietst Marcourt rond het ultimatum dat de N-VA gisteren heeft gesteld.

"In een periode van een 100-tal dagen zijn er altijd momenten van spanning", relativeert Marcourt, "en natuurlijk is het voor de partijen die in Vlaanderen belangrijk zijn geworden moeilijk om het onderscheid te maken tussen het eigen partijprogramma en de politieke realiteit." Dat laatste is een duidelijke verwijzing naar de harde opstelling van de N-VA.

Die partij eist nu dat een groot deel van de opbrengsten van de personenbelasting naar de regio's wordt overgeheveld. De partij wil dat de helft van de Vlaamse uitgaven met eigen Vlaamse middelen wordt betaald. Op cijfers wil Marcourt zich niet laten vastpinnen; dat is volgens hem iets voor de onderhandelingstafel.

"Wij zijn bereid om ver te gaan opdat de regio's met eigen middelen kunnen worden gefinancierd, en niet via dotaties", zegt Marcourt duidelijk. Maar hij vindt ook dat de leefbaarheid van de federale overheid moet worden gegarandeerd. Dat laatste is onder meer nodig om de uitbetaling van de pensioenen te garanderen.