Advocaat Wilders wraakt rechtbank

In Amsterdam is het proces tegen Geert Wilders begonnen, de leider van de anti-islampartij PVV (Partij voor de Vrijheid). Wilders staat terecht voor het zaaien van haat, discriminatie en het beledigen van bevolkingsgroepen. Hij wil tijdens zijn proces gebruikmaken van het zwijgrecht en zijn advocaat wil de rechters wraken.

Wilders heeft in de media de Koran met "Mein Kampf" vergeleken, en hij vindt de islam gewelddadig. Tegelijk wordt  hem verweten dat hij de moslims heeft beledigd met zijn anti-Koranfilm "Fitna".

Aanvankelijk wilde het gerecht Wilders niet vervolgen omdat hij de gewraakte uitspraken in kranten en op internet in het kader van het maatschappelijke debat had gedaan.

De organisatie "Nederland bekent kleur" was het daarmee niet eens en ging in beroep tegen die beslissing (foto: protest tegen Wilders bij de start van het proces). Een Amsterdamse rechter oordeelde daarop dat Wilders zich wel degelijk schuldig had gemaakt aan het beledigen van een groep mensen.

"Met mij staat vrijheid meningsuiting terecht"

Tijdens het proces zal Wilders zich beroepen op zijn zwijgrecht en zelf niet antwoorden op de vragen van de rechters. Hij doet dat op aanraden van zijn advocaat Bram Moszkowicz.

Wilders legde enkel een korte verklaring af: "Met mij staat de vrijheid van meningsuiting van vele, vele Nederlanders terecht. Aan die vrijheid van meningsuiting mag wat mij betreft niet worden getornd."

De rechter betreurde dat Wilders zal zwijgen en zei dat hij daardoor de discussie uit de weg gaat. Maar volgens de advocaat van Wilders toont de rechtbank zich hierdoor partijdig. Daarom is de rechtbank gewraakt (zie onder).

De uitspraak van het proces is gepland voor 4 november. Wilders riskeert tot 1 jaar cel en een fikse geldboete.

Wat gebeurt er bij een wraking?

Het proces is door de wraking even geschorst, tot er morgenmiddag over beslist wordt. Mocht de wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam op het verzoek ingaan, dan loopt het strafproces tegen Wilders mogelijk maanden vertraging op.

Er moeten dan drie nieuwe rechters worden gevonden, die het dossier moeten lezen. Voorts zullen er nieuwe zittingsdagen moeten worden gepland. In dat geval wordt de zaak vanaf het begin opnieuw behandeld.