Bemiddelaars gaan naar de koning

De koninklijke bemiddelaars André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) gaan, morgen om 17 uur naar de koning om het rapport over hun bemiddelingsopdracht aan de vorst te overhandigen. Daarna wordt het wachten op een initiatief van de koning.

Flahaut en Pieters kregen na het ontslag van PS-voorzitter Elio Di Rupo als preformateur de opdracht om de plooien tussen de verschillende partijen weer glad te strijken en de onderhandelingen voor de vorming van een regering te herstarten.

Ze hebben nu "kennis genomen van de standpunten van de verschillende formaties en stellen op basis daarvan vast dat het onmogelijk is de onderhandelingen te herstarten".

Ze betreuren dat de inspanningen om de standpunten dichter bij elkaar te brengen, niet succesvol zijn geweest. Pieters en Flahaut zijn er naar eigen zeggen niettemin van overtuigd dat het gerealiseerde werk, geheel of gedeeltelijk, in de toekomst nuttig kan zijn.

Initiatief koning

Hoe het nu verder moet is helemaal nog niet duidelijk. De enige zekerheid is de consultatieronde die koning Albert II traditioneel organiseert tijdens een periode van politieke crisis. Wellicht zal de koning die audiënties aanvatten na het vermoedelijke ontslag van Flahaut en Pieters als bemiddelaars.

Tijdens zijn vorige consultaties ontving de koning de voorzitters van de zeven partijen die tot nu toe bij de onderhandelingen betrokken waren: PS, N-VA, CD&V, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!. De vraag is of hij deze keer ook de liberalen (MR en Open VLD) naar Laken zal uitnodigen.