Brazilianen moeten tweede keer gaan stemmen

In Brazilë komt er op 31 oktober een tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dilma Rousseff, de kandidate van de Arbeiderspartij van huidig president Lula da Silva, haalt 46,9 procent van de stemmen, onvoldoende om meteen in de eerste ronde te zijn verkozen.

Haar belangrijkste uitdager, José Serra van de sociaaldemocratische PSDB, strandt op bijna 32,6 procent. Marina Silva, de kandidate van de groenen, haalt verrassend 19,35 procent.

"Ik kijk vol moed en energie uit naar de tweede ronde omdat ik nu de gelegenheid krijg om mijn plannen nader toe te lichten", zegt Dilma Rousseff. "Wij zijn uitdagingen gewoon. Het is niet de eerste keer dat we een goed resultaat halen in de tweede ronde." Rousseff refereert onder meer aan de ruime kieszege van Lula da Silva in de tweede ronde, vier jaar geleden. Als ze eind deze maand ook de tweede ronde wint, krijgt Brazilie voor het eerst een vrouw als president.

"Ik roep alle partijen, politici en Brazilianen van goede wil op om voort te bouwen aan een betere toekomst, want Brazilië kan nog beter worden dan nu", reageert José Serra. Desondanks lijkt het erop dat de "Poulidor van de Braziliaanse politiek" weinig kans maakt bij de tweede ronde.

"Wij staan voor vernieuwende ideeën, en Brazilië heeft onze oproep gehoord", zegt Marina Silva, die veel beter heeft gescoord dan de opiniepeilers hadden verwacht. Het ziet ernaar uit dat Silva een belangrijke rol zal spelen bij de tweede ronde, maar de leidster van de groenen laat nog niet in haar kaarten kijken. Wellicht zal ze die kandidaat steunen die enkele programmapunten van haar partij overneemt.

Gisteren zijn zo'n 136 miljoen Brazilianen gaan stemmen. Er moest niet alleen een nieuw staatshoofd worden verkozen, maar ook de voltallige Kamer en twee derden van de Senaat moesten worden vernieuwd. Daarnaast zijn ook nieuwe gouverneurs voor de 27 deelstaten en nieuwe parlementsleden voor de deelstaatparlementen gekozen.

In de deelstaat Rio de Janeiro is de voormalige topvoetballer Romário de Souza Faria verkozen als federaal volksvertegenwoordiger. De oud-international, die onder meer voor PSV en Barcelona heeft gespeeld, was kandidaat voor de Partido Socialista Brasileiro (PSB) en kreeg bijna 147.000 stemmen.