CD&V: "Prioriteit blijft vorming van regering"

CD&V zal met een constructieve instelling meewerken aan de regeringsvorming of aan een communautair akkoord, als de partij gevraagd wordt. Maar speculaties over de aftredende regering zijn niet aan de orde, zegt voorzitter Wouter Beke.

CD&V zegt de N-VA en de PS alle kansen te hebben gegeven om tot een akkoord te komen. De partij is ook bereid om die volledige medewerking opnieuw te verlenen aan een nieuw initiatief om tot een regering te komen. Zolang niet aan de voorwaarden wordt getornd die de partij naar de vorige onderhandelingsronde meebracht: "Het finale resultaat moet zijn dat het zwaartepunt bij de deelstaten komt te liggen."

De partij wijst wel het idee van de hand dat de regering van lopende zaken zou worden afgeslankt. "De uittredende regering blijft de lopende zaken op een verantwoordelijke manier afhandelen. Alle mogelijke speculaties daarover zijn niet aan de orde. Voor ons blijft de prioriteit de vorming van een nieuwe, volwaardige regering met PS én N-VA."

Gennez: "PS en N-VA durfden niet te springen"

SP.A-voorzitter Caroline Gennez roept de PS en de N-VA op om de spelletjes stratego te stoppen. Volgens Gennez lagen er redelijke elementen op tafel waarmee redelijke mensen een compromis zouden kunnen smeden, zowel rond fiscale autonomie als rond het versterken van de federale sociale zekerheid.

"Op een bepaald moment moet je durven springen en ik heb het gevoel dat de laatste dagen de PS en de N-VA een geweldig koudwatervrees hebben ontwikkeld en niet durfden te springen. Hier wordt nu alles op de helling gezet en dat is toch wel onverantwoordelijk."

Een ding is voor Gennez duidelijk: de as PS/N-VA is onvermijdelijk. Ze roept beide partijen dan ook op om nu echt hun verantwoordelijkheid op te nemen. Er moet worden onderhandeld over een nieuwe regering met een nieuw regeerakkoord. "We gaan toch niet doen alsof er niets gebeurd is op 13 juni. Dat zou al te ironisch zijn", aldus Gennez. Ze benadrukt wel dat haar partij "beschikbaar blijft voor een oplossing". "We hebben heel hard gewerkt de voorbije drie maanden, wij zijn niet deel van het probleem."

LDD: "Verkeerde strategie van in het begin"

Volgens LDD-voorzitter Lode Vereeck heeft De Wever de juiste beslissing genomen om te stoppen met de onderhandelingen. Maar hij heeft ook kritiek: "De Wever heeft van in het begin de verkeerde strategie gekozen, door de onderhandelingen te voeren in een federaal kader, waarbij men tracht af te knabbelen van het federale niveau. Als je uitgaat van confederalisme, wat wij al van meet af aan doen, dan gaat alles naar de regio's en onderhandel je over wat je nog samen doet."

Groen!: "Het is nu aan Bart De Wever"

Voor Groen! is het aan Bart De Wever om de politieke impasse weer vlot te trekken. ""Beschikbaar" is een term die niet ver genoeg gaat. Het is niet meer dan logisch dat N-VA-voorzitter De Wever als voorzitter van de grootste Vlaamse partij nu het initiatief neemt", zegt voorzitter Wouter Van Besien. "Zij kelderen de boel, dus is het ook logisch dat zij nu een nieuwe formule zoeken."

De groenen zijn intussen bereid om opnieuw constructief mee te werken.  "Groen! blijft voorstander van een sociale staatshervorming. Iedere vraag tot medewerking voor het bereiken van een tweederdemeerderheid zal grondig geëvalueerd worden."

Vlaams Belang: "Tijd voor boedelscheiding"

Vlaams Belang vindt dat De Wever tegelijk warm en koud blaast. "Enerzijds trekt hij zogenaamd de stekker uit de lopende onderhandelingen, anderzijds is hij beschikbaar om de onderhandelingen van nul te herbeginnen, en zelfs een regering van lopende zaken te gedogen", merkt voorzitter Bruno Valkeniers op.

Voor Vlaams Belang blijkt opnieuw dat het Belgische overlegmodel "nu wel definitief zijn limieten bereikt heeft. Het moet nu toch ook voor de N-VA stilaan duidelijk worden dat binnen het Belgisch kader geen oplossing meer mogelijk is", aldus Valkeniers. Hij stelt de N-VA voor de boedelscheiding naar voren te schuiven als noodzakelijk alternatief voor het huidige "Belgische moeras".

Open VLD wijst "noodregering" af

Open VLD wijst de piste van een afgeslankte regering die de steun van de N-VA zou krijgen af. "Wie bij verkiezingen de grootste partij wordt, kan zich niet beperken tot het geven van louter 'gedoogsteun'", zegt voorzitter Alexander De Croo. Het is voor de Vlaamse liberalen ook duidelijk dat de bal in het kamp van de N-VA ligt. "Ons land heeft nood aan een volwaardige regering. Het is aan Bart De Wever om die te vormen."