De nieuwste Churchill is ge-wel-dig!

45 jaar na zijn dood bestormt oud-premier Winston Churchill de Britse hitparade. Vorige week werd een album gelanceerd met daarop onder meer zijn beroemdste toespraken. De Britten lusten er duidelijk pap van, want de cd stoot door naar de vierde plaats in de lijst van best verkopende albums van afgelopen week.

Met zijn vierde plaats in die lijst heeft Churchill een primeur te pakken. Hij is de eerste Britse premier ooit die de weg naar de hitlijsten vindt.

“Reach for the skies”, zo heet het album, is een initiatief van de militaire band van de Britse luchtmacht RAF. Naar aanleiding van de 70e verjaardag van “De slag om Engeland” werd de plaat uitgebracht. Naast de beroemde toespraken van de oud-premier staan er ook een aantal liedjes op van de band zelf.

De directeur van het platenlabel dat de cd uitbrengt, is niet verbaasd over de succesvolle verkoop van “Reach for the skies”. “De uitspraken van Churchill zijn vandaag net zo krachtig als 70 jaar geleden toen ze de RAF aanspoorden tot een van de grootste overwinningen in onze geschiedenis”, zegt Dickon Stainer in de Britse pers.

Onder meer Eric Clapton, David Bowie en Neil Young moeten het onderspit delven tegen de oud-premier van Engeland.

lees ook