Europese en Aziatische leiders bijeen in Brussel

Vandaag begint in Brussel de "Asia Europe Meeting" (ASEM), een tweejaarlijkse topontmoeting tussen 48 Europese en Aziatische leiders. De hoge gasten zullen het hebben over economische en politieke knelpunten.

De Chinese premier Wen Jiabao, de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak en sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah van Brunei zijn maar enkele van de tientallen hoge gasten die, samen met de Europese leiders, vandaag de trappen van het koninklijk paleis zullen beklimmen.

Het prestigieuze decor moet indruk maken op de elite van het opkomende Azië. Europa heeft volgens minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) dan ook alle belang bij deze ontmoeting. "Twee continenten die samen instaan voor meer dan de helft van de economische groei, dat betekent dat ze cruciale partners zijn."

Azië is de afgelopen jaren de belangrijkste handelspartner van de Europese Unie geworden en het heeft de economische crisis beter doorstaan dan Europa. Vooral de EU heeft alle belang bij een goede relatie met de steeds welvarender en zelfverzekerder Aziaten.

Toch wordt de top vooral overschaduwd door een conflict tussen aartsrivalen Japan en China over enkele betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee. Waarnemers kijken dan ook uit naar een eventueel gesprek tussen de Chinese premier Wen Jiabao en zijn Japanse collega Naoto Kan.

Door de Europees-Aziatische top is de buurt van het koninklijk paleis, het Warandepark en het Koningsplein afgesloten voor het verkeer. Ook trams en bussen moeten omrijden. Voor de top zijn overigens de gewone veiligheidsmaatregelen genomen.