KMSKA sluit voor 4 jaar de deuren

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) heeft gisteravond voor 4 jaar de deuren gesloten. Om de laatste dag te vieren, werd het schilderij "De laatste dag" van Pierre Alechinsky op de gevel geprojecteerd. Er volgt nu een grondige renovatie.

De laatste bezoeker Chris Elst uit Antwerpen kreeg om 22 uur een litho van Jan Vanriets werk "Gitla" mee naar huis. De expo "Closing time", waarin werk van Jan Vanriet geconfronteerd werd met stukken uit de vaste collectie heeft 85.129 bezoekers gelokt.

Van 20 tot 22 uur gisteravond werd "De laatste dag" van Pierre Alechinsky in 3D op de museumgevel geprojecteerd waardoor de rare wezens uit het schilderij tot leven kwamen.

Vanaf vandaag begint het museum met het verwijderen van de collectie. De werken krijgen een conditiecheck en worden ingepakt voor expo's in binnen- en buitenland.

"We hebben er steeds naar gestreefd om onze kunstwerken tijdens de sluiting zichtbaar te houden voor een zo groot mogelijk publiek", zegt algemeen directeur Paul Huvenne (foto in tekst). "Het gros van onze Ensorcollectie zit alvast in de unieke expo die vanaf volgende week in Brussel loopt. Daarnaast zullen er tijdens de verbouwing werken van ons te zien zijn in het nieuwe MAS, in Lier, Mechelen en in de Fabiolazaal in Antwerpen."

De renovatie zal erg grondig gebeuren. "Er wordt een compleet nieuw museum in het oude geschoven zodanig dat er van buiten uit weinig van te zien zal zijn", legt Huvenne uit. "De consequentie is wel dat iedereen en alles uit het gebouw moet."

Het KMSKA sluit overigens nog niet helemaal. Van 23 oktober tot 23 januari 2011 loopt er in de lege zalen een expo met de monumentale werken van de Duitse hedendaagse kunstenaar Anselm Kiefer. Vanaf 28 januari tot 30 april 2011 is er nog een expo over museumarchitectuur.

De echte renovatiewerken starten in mei 2011. Eind 2014 gaat het gerenoveerde en uitgebreide KMSKA opnieuw open met een grote tentoonstelling over de invloed van Rubens op de Europese schilderkunst.